De politie, samen voor allen. Vandaag en morgen.

De Federale Politie en Lokale Politie vormen samen de Geïntegreerde Politie. We streven als één team naar een excellente politiezorg en dienstverlening aan de bevolking. Want mensen helpen, daar doen we het voor. Integriteit, respect en handelen met een open geest vormen dan ook de kernwaarden van onze organisatie. We waken over de individuele vrijheden en rechten, en controleren op het naleven van regels. Zo dragen we bij aan de maatschappelijke veiligheid en de democratische ontwikkeling van de samenleving.

Vrouwelijke inspecteur en mannelijk inspecteur van de Federale Politie, poseren rug aan rug

De politie rekruteert. Ruimte voor 3000 extra talenten.

De Geïntegreerde Politie

gestructureerd op 2 niveaus

Lokale Politie

De naam zegt het eigenlijk zelf: de Lokale Politie omvat alle 181 lokale politiezones in België. De missie: de volledige basispolitiezorg (opdrachten van zowel bestuurlijke als gerechtelijke politie) vandaag en morgen op het grondgebied verzekeren. Onze zeven basistaken: wijkwerking, onthaal, interventie, politionele steun aan slachtoffers, lokale recherche, ordehandhaving en verkeersveiligheid.

Federale Politie

We werken in de provincies en centraal. Zegt de cel vermiste personen je iets? En heb je de helikopter met de striping van de politie al eens in actie gezien? Wel, beide zijn deel van de Federale Politie. We voeren gespecialiseerde missies uit van gerechtelijke en bestuurlijke politie. En we springen bij als een bepaalde opdracht het lokale niveau - letterlijk en figuurlijk - overstijgt.

Twee lachende vrouwelijke inspecteurs

Dienst Rekrutering & Selectie

Wie zijn we?

Wij zijn een groep gemotiveerde collega’s met diverse achtergronden, competenties en ervaringen. We zijn verantwoordelijk voor de selectie en werving van sollicitanten, voor zowel de Federale Politie als de lokale politiezones. We evalueren externe kandidaten en interne werknemers die een nieuwe stap willen zetten in hun carrière. Onze dienst analyseert de diverse profielen objectief en zonder vooroordelen, zodat voor elke functie de meest geschikte kandidaat wordt aangeworven, ongeacht de leeftijd of achtergrond.

vrouwelijke assessor legt iets uit

Wat doen we?

Wij organiseren de nodige selectieactiviteiten om kandidaten voor interne promoties of externe vacatures te evalueren. Een belangrijke taak, want de Geïntegreerde Politie werft jaarlijks zo’n 2000 collega’s aan voor verschillende jobs, op verschillende niveaus. Eerst informeren we de kandidaten over de selectieproeven en doorgroeimogelijkheden, want ze kiezen tenslotte voor een job voor het leven. Op basis van objectieve criteria en specifieke technieken meten we dan hun competenties en motivatie. Aan de hand van de gemeten competenties beslist de deliberatiecommissie over de geschiktheid van de kandidaat via een goed onderbouwde evaluatie. Als dienst Rekrutering en Selectie waken we er zo over dat bekwame en gedreven kandidaten bij de politie aan de slag gaan.

Politiescholen

De regionale politieschool stoomt je klaar om 'fully prepared' aan de slag te gaan als agent of inspecteur bij de politie. Theorie is daarin belangrijk, praktijk net zozeer. Je zal regelmatig met je neus in de boeken zitten, maar ook deelnemen aan rollenspellen én uiteraard stage lopen. In de regionale politiescholen kan je de opleiding tot agent en de opleiding tot inspecteur volgen. Indien je slaagt in de selectieproeven, natuurlijk.

West-Vlaanderen

West-Vlaamse Politieschool (WPS)
Diksmuidse Heirweg 6,
8210 Zedelgem
050 40 45 40

Antwerpen

Campus VESTA - Politieopleidingen (Campus VESTA)
Oostmalsesteenweg 72,
2520 Ranst
03 205 19 66

Limburg

Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT)
Marcel Habetslaan 7,
3600 Genk
089 77 82 50

Oost-Vlaanderen

Provinciale Academie voor Urgentiediensten en Lokale Overheden (PAULO)
Sprendonkstraat 5,
9042 Gent
09 345 69 64

Henegouwen

Académie de Jurbise (APPH)
Route d'Ath 25-35,
7050 Jurbeke
065 32 57 00

Namen

Académie de Namur (APPN)
Rue Henri Blès 188,
5000 Namen
081 77 68 14

Luik

Institut Provincial de Formation des Agents des Services de Sécurité et d'Urgence (IPFASSU)
Rue Cockerill 101,
4100 Seraing
04 344 64 32

Brussel-Hoofdstad

Gewestelijke Politieacademie van Brussel (GPAB)
Zweefvliegtuigstraat 10,
1130 Brussel
02 201 16 16

Vlaams-Brabant

Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO)
Poverstraat 75,
1731 Asse
02 456 89 20
Vind de geschikte politieschool door op de gewenste provincie te klikken.